Digitalna transformacija

Unaprijedite učinkovitost pametnom proizvodnjom

Prema svim pokazateljima, svijet je u četvrtoj industrijskoj revoluciji, nalik onoj kad je u 19. stoljeću uvedena mehanizacija, koja će povećati učinkovitosti proizvodnje, inženjeringa, logistike, marketinga, nabave, prodaje i drugih domena poslovanja.

McKinsey tvrdi kako 75% poduzeća prepoznaje prilike Industrije 4.0, ali tek je 13% krenulo s pametnom proizvodnjom.

Ako je vaša tvrtka i proizvodnja stabilna i zrela, sigurno razmatrate kako unaprijediti, modernizirati i automatizirati procese i kako to sve provesti bez greške – jer greške se u industriji plaćaju milijunima.

Iskoristite naše iskustvo i znanje.

Svestranost i sposobnost povezivanja stručnih iskustava iz više industrija čini ATO specifično izvrsnima u rješavanju problema automatizacije i razvoja sustava kontrole. Dobro poznajemo svoje alate i znamo kako ih nagovoriti da rade ono što vam treba. Treba automatizirati liniju za punjenje piva? Može. Napraviti sustav za uklanjanje otrovnih čestica iz dima termoelektrane? Riješeno. Izgraditi bolji sustav kontrole unutarnje potrošnje elektrane, ali zadržati sve što još uvijek radi od prije 50 godina kako biste smanjili troškove i poboljšali učinkovitost vašeg postrojenja? Nije nešto što bismo rado ponovili, ali – napravili jesmo. I radi.

Oslonite se na SIRI

Smart Industry Readiness Index je industrijski model koji je razvio je Singapore Economic Development Board – EDB), uz suradnju vodećih tehnoloških poduzeća, akademskih i industrijskih eksperta.

Definiran je u tri koraka: start -> scale -> sustain (započni, optimiziraj, održavaj) i sastoji se od tri frameworka i dva alata (eng. tools).

Sve počinje LEADOM – Learn, Evaluate, Architect, Deliver

Lead je kružni kontinuirani proces digitalne transformacije čiji je početni strateški cilj
završetak prve iteracije. Okvirno je definiran kroz:

  • Učenje (L) – Savladavanje ključnih principa, koncepata i tehnologija Industrije 4.0, te stvaranje zajedničkog rječnika za usklađivanje i razumijevanje kroz cijelo poduzeće
  • Procjenjivanje (E) – Procjenjivanje trenutnog nivoa zrelosti poduzeća za Industriju 4.0
  • Strukturiranje (A) – Izrada sveobuhvatne strategije i definiranje putanje implementacije
  • Implementacija (D) – Ostvarivanje rezultata koji doprinose poslovanju poduzeća, uz održavanje inicijative za dalju transformaciju

Slijedi SIRI, gdje se kroz Alat matrice procjene (eng. Assessment Matrix tool)  procjenjuje trenutno stanje vaše tvrtke kroz 16 dimenzija.

Ovako provedena procjena kvantificira vrijednosti i stanje i daje vam lako pregledan i elaboriran uvid u stanje kompanije.

No, čak i ako to sve imate, pitanje ostaje: kako zaista provesti transformaciju? Gdje početi? Koji su prioriteti? Kojim redoslijedom im pristupiti?

Ovdje nastupa Tier okvir.


Što je Tier okvir?

TIER okvir (eng. Today's state, Impact to bottom line, Essential business objectives, References to the broader community framework) povezuje principe i pokazatelje kako biste mogli izračunati vrijednosti pojedinih dimenzija i odabrati koja je najisplativija kao prvi korak.

Principi Pokazatelji
T Trenutno stanje Razviti razumijevanje o trenutnoj zrelosti poduzeća za Industriju 4.0 Rezultati iz Alata matrice procjene
I Suštinski utjecaj Analizirati kako različita područja Industrije 4.0 utiču na prihode i identificirati ona koja imaju najveći financijski povrat Profil troškova
E Bitni ciljevi poslovanja Odrediti najznačajnije poslovne ciljeve za izbor relevantnih Industrija 4.0 područja Ključni indikatori učinkovitosti (eng. Key Performance Indicators – KPI)
R Referenciranje na širu poslovnu zajednicu Primijeniti uspjehe šire poslovne zajednice i učiti iz njihovih grešaka Mjerila najboljih u klasi (eng. Best -in-Class Benchmark)

Kraj prvog LEAD ciklusa tek je početak

Naravno, sve navedeno je jako, jako pojednostavljeno – kako bi vam dali površan uvid u proces kojim se definira i vodi vaša digitalna transformacija.

Bitno je naglasiti kako je završetkom implementacije usvojenih mjera završen tek prvi ciklus i počinje nova iteracija s nove, VIŠE stepenice digitalne transformacije. Sve uvijek može biti bolje, brže, efikasnije, automatiziranije.

Savršenstvo je nedostižno, ali mu stremimo.

 

Možemo Vam napraviti audit

Sve gore navedeno možemo primijeniti na vaše poduzeće, počevši analizom prema SIRI modelu, ali i odrediti i implementirati sve potrebne mjere digitalne transformacije prema Industriji 4.0.

Na raspolaganju vam je dugogodišnje iskustvo i znanje cijelog našeg internacionalno cijenjenog tima inženjera, stručnjaka za financije, kvalitetu i planiranje.

Započnite svoj put do pametne proizvodnje prvim korakom.

Pošaljite nam upit za savjetovanje ili procjenu po SIRI modelu

This site is registered on wpml.org as a development site.