Kibernetička sigurnost

Dostupnost je opasnost za industrijske procese i kritične sustave

Dostupnost različitih komponenti nadzora ili podataka iz proizvodnje u realnom vremenu je velika prednost, no i opasnost za vaše poslovanje, zbog izloženost kritičnih sustava i industrijskih procesa potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Za raspoloživost i ispravan rad Operative Technology sustava koji upravljaju fizičkim uređajima, strojevima i pogonima ATO vam može isplanirati, izvesti i održavati sustave OT kibernetičke sigurnosti.

Dogovorite inspekciju svoje tvornice ili postrojenja...

Kako ATO uspostavi kibernetičku sigurnost OT sustava?

Proces se sastoji od nekoliko koraka, koji su specifični za pojedine industrije i vrste postrojenja, ali pojednostavljeno, ovaj proces možemo prikazati kroz tri koraka.

1  /   Procjenjujemo rizike

Istražit ćemo sve aspekte poslovanja vaše organizacije: ljude, opremu, procese i dobavljače kako bi pronašli moguće ranjivosti čija zloupotreba može ugroziti normalno poslovanje.

Istraživanje varira ovisno o tipu industrije i pogona, ali najčešće je to:

  • Obilazak pogona,
  • Razgovor sa zaposlenicima,
  • Analiza tehničke dokumentacije i nacrta,
  • Prikupljanjem podataka o opremi (inventarizacija imovine),
  • Analiza programskih rješenja,
  • Skeniranje mrežnog prometa i slično.

Nakon pasivnog prikupljanja podataka, naši će vam inženjeri i stručnjaci za kibernetičku sigurnost predložiti moguće protumjere.

2  /   Dizajniramo i uvodimo protumjere

Kad smo svjesni potencijalno opasnih scenarija, predložit ćemo vam niz administrativnih i tehničkih protumjera, od sigurnosnih politika, pravila, procedure i pogonskih priručnika do hardvera i softvera.

Možemo vam pomoći i u provedbi kibernetičke sigurnosti vašeg postrojenja.

3  /   Održavamo sustave kibernetičke sigurnosti

Kako bi rizici ostali na prihvatljivoj razini preporuča se stalni aktivni nadzor implementiranih tehničkih i administrativnih mjera.

Ako dođe do neke promjene u OT sustavu treba provesti novu analizu i uvesti dodatne protumjere.

U okviru održavanja sustava treba postojati i mehanizam detekcije i dojave incidenata, uz isplaniran postupak reakcije na incidente i plan za oporavak od katastrofe s jasnim uputama za forenziku incidenta.


Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost

ATO je osnivač i jedan od članova Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost koji povezuje i savjetuje korisnike, omogućuje razmjenu znanja, edukaciju i profesionalni rast, te ih upoznaje s najboljim praksama i pristupima kibernetičkoj sigurnosti.

Pridružite nam se na CSC 2023 konferenciji u Osijeku, u listopadu 2023.


Provjerite sigurnost vaše proizvodne linije ili tvornice na vrijeme.

Čuvajte sigurnost i zdravlje ljudi, okoliša, ali i financijsku sigurnost i profesionalnu reputaciju, te svedite rizike na prihvatljivu razinu. Pošaljite nam upit za savjetovanje ili testiranje.

This site is registered on wpml.org as a development site.